maandag 27 mei 2013

Hoi,

last but not least, onze vierde deelvraag: wat doet de overheid tegen jeugdcriminaliteit en helpt het ook?

Sommige mensen vinden dat de overheid ervoor moet zorgen dat kinderen minder criminaliteit begaan. Ze vinden dat de overheid strenger op moet treden en dus zwaardere straffen moet opleggen. Maar doet de overheid niet al genoeg of kunnen ze toch wel nog iets doen om het te verminderen?
Nu probeert de overheid jeugdcriminaliteit te voorkomen door vroegtijdig in te grijpen en criminele jongeren snel te berechten en te straffen. Kinderen tot 12 jaar kunnen niet worden vervolgd. Van 12 tot 18 jaar is de Halt-straf mogelijk. Vernieling, schoolverzuim en winkeldiefstal zijn voorbeelden van delicten waardoor je bij Halt kunt belanden. De overheid heeft Halt ingevoerd om ervoor te zorgen dat het gedrag niet van kwaad tot erger gaat en het geeft jongeren de kans om te leren van hun fouten. 
De Halt straf bestaat uit het volgende:
gesprekken met jongere, ouders en de Halt-medewerker
  •    eventuele schade vergoeden
  •    aanbieden van excuses
  •    maken van leeropdrachten
  •    soms ook een werkstraf
jeugd-criminaliteitDat Halt helpt is duidelijk, maar er zijn altijd jongeren die opnieuw de fout in gaan. Die kans wordt wel steeds kleiner door gedragsbeïnvloedende maatregelen en door de goede nazorg en begeleiding.
De overheid is van plan om toch strenger op te treden en wil jongeren van 15 t/m 23 jaar straffen volgens een nieuw strafrecht:  het adolescentenstrafrecht. Dit adolescentenstrafrecht maakt het mogelijk om:
  • meer rekening te houden met de ontwikkeling van de jongere;
  • de maximale duur van jeugdgevangenisstraf te verhogen van 2 naar 4 jaar;
  • zeden- en geweldsmisdrijven niet meer alleen met een taakstraf te bestraffen.
De rechter beslist uiteindelijk welk strafrecht geldt op basis van de ontwikkeling van de jongere. Een ernstig criminele jongere kan zo bijvoorbeeld gestraft worden volgens het volwassenenstrafrecht, maar het kan ook andersom dat de rechter besluit een jongere tot 23 jaar volgens het jeugdstrafrecht te veroordelen.
- Marina

Geen opmerkingen:

Een reactie posten