maandag 27 mei 2013

Hey,
de derde deelvraag die wij zullen beantwoorden is: Wat zijn de oorzaken van Jeugdcriminaliteit?

Jeugdcriminaliteit ontstaat natuurlijk niet zomaar en het is zeker een vaak voorkomend probleem. Jeugdcriminaliteit kan ontstaan door de (slechte) invloed van de volgende dingen:
-      Thuissituatie/opvoeding
-      Groepsgedrag/vriendenkring
-      Onderwijs
-      Psychische problemen
-      Invloed van godsdienst/afkomst

De thuissituatie/opvoeding
Als je aan een slechte thuissituatie denkt, denk je aan de volgende dingen:
-       Mishandeling
-      Tienermoeders
-      alcohol/drugs gebruik van de vader/moeder
-      echtscheiding
-      gebrek aan aandacht door teveel kinderen. 

Als dit soort problemen zich voor doen in een opvoeding van het kind kan het later erge gevolgen hebben. Vanaf thuis krijgt een kind ook bepaalde normen en waarden mee. Je leert dan  hoe je met andere mensen om moet gaan en hoe je je in bepaalde situaties moet gedragen. Door een slechte opvoeding kunnen jongeren problemen krijgen (met zichzelf) en dit uiten door middel van criminaliteit.

Groepsgedrag en Vrienden 
Als je als een jongere in aanmerking komt met foute vrienden, dan neem je al snel allemaal gebruiken van hen over. Vooral in groepsgedrag durf en kan je meer omdat je sterker bent met de groep erbij. Als de jongere en zijn vriendengroep zich vervelen en/of  hij zijn agressie wil uiten gaat hij bijvoorbeeld veel sneller een bushokje vernielen. Met vrienden is hij ook sneller aangeschoten en raakt hij (misschien) wel aan de drugs. Dit kan leiden tot ergere dingen.

Het onderwijs
Het onderwijs speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van criminaliteit. Kinderen leren op school hoe ze normaal met elkaar om moeten gaan en respect voor elkaar te hebben. Het opnemen van kinderen/jongeren in de gemeenschap vindt voor een groot deel plaats op school. Schoolprestaties en het schoolniveau zijn vaak bepalend voor de maatschappelijke positie in de toekomst. 
Ook kan het zo zijn dat probleemjongeren op school in aanraking komen met andere probleemjongeren. Ze nemen slechte eigenschappen van elkaar over en brengen elkaar alleen maar meer in de problemen. Ze gaan bijvoorbeeld regelmatig spijbelen en dit kan zorgen tot schadelijk tijdverdrijf. Je moet hierbij denken aan vandalisme, drank- en drugsgebruik of diefstal.
Als laatste kan onderwijs er voor zorgen dat jongeren zich niet op hun gemak voelen in de klas. Ze worden bijvoorbeeld veel gepest, of kunnen het niveau eigenlijk niet aan. Ze verliezen dan het zelfvertrouwen en gaan steeds verder achteruit. Uiteindelijk kan dit er voor zorgen dat jongeren gaan spijbelen en in aanraking komen met jongeren met dezelfde problemen. Dit kan vervolgens weer leiden tot criminaliteit.

 Psychische problemen
Bij psychische problemen kun je denken aan emotionele verwaarlozing, depressie, alcohol en drugs etc. Criminaliteit ontstaat vaak bij vele tegenslagen. Op een gegeven moment kunnen jongeren het allemaal niet meer aan en raken daardoor op het verkeerde pad. 

Invloed van godsdienst/afkomst 
Bepaalde groepen kunnen zich tegen elkaar keren. Dat kan leiden tot ruzie en weer tot criminaliteit. Ook kunnen er zich bindingsproblemen voor doen. Als je net uit een ander land komt, kun je het in het nieuwe land moeilijk krijgen. Het is niet makkelijk om je aan te passen aan de gewoonten, gebruiken en cultuur van het land. Je kan je dan afzetten tegen dat land en met criminaliteit in aanraking komen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten