dinsdag 4 juni 2013

Conclusie

Na weken lang zoeken en artikelen schrijven over dit onderwerp, zijn we tot het einde gekomen. Wij zullen in dit laatste bericht onze hoofdvraag beantwoorden: is de jeugdcriminaliteit de afgelopen 10 jaar toegenomen of afgenomen?



project X Haren
De jeugdcriminaliteit is vooral het afgelopen jaar vaak in het nieuws geweest, denk bijvoorbeeld aan project x Haren die op 21 september 2012 plaatsvond. Dit geval kon ervoor zorgen dat je een onveiligere gevoel kreeg in Nederland, maar wat is eigenlijk de echte toestand qua criminaliteit?
Vergeleken met de jaren 80' is de criminaliteit bijna verdubbeld, maar wij willen liever kijken hoe het zich in getal heeft ontwikkeld in  het afgelopen decennium.
Wij zijn met behulp van dit onderzoek tot een conclusie gekomen dat de verschillende soorten  jeugdcriminaliteit zich allemaal verschillend hebben ontwikkeld. In het algemeen valt er te zeggen dat de misdrijven in vergelijken met 2003 zijn toegenomen. Drugs- en verkeersmisdrijven zijn door de jaren heen het minst voorgekomen en nemen niet zo snel toe als andere misdrijven. Denk hierbij  aan geweldsmisdrijven onder jongeren die bijna verdubbeld is! Ook het vandalisme en vermogensmisdrijven zijn toegenomen.  Dit kan als reden hebben dat jongeren nu veel sneller aan drank en drugs kunnen komen of  dat de scholen en/of de overheid  minder streng zijn qua straffen voor misdrijven.

Er is wel pluspuntje, namelijk dat in de laatste jaren (vooral na 2007) het aantal misdrijven aan het afnemen is. Dit zou gelden voor alle categorieën van strafbare feiten voor jongeren.
Maar we moeten het afnemen van het aantal misdrijven niet zien als een oplossing: er zouden überhaupt geen misdrijven moeten zijn, maar het feit dat er een daling is, is natuurlijk alleen maar beter.

Nou lezers, dit was het dan. Wij hopen dat jullie net zoveel hebben geleerd over dit onderwerp als wij gedaan hebben en bedanken de stemmers op de enquêtes.

- Ezgi, Melany, Marina


Geen opmerkingen:

Een reactie posten